JADŁOSPIS 

imagesjpg [278x300]   

images_14jpg [300x300]Uwaga!
Obiady są wydawane do godziny 16.00 w budynku przy ul. Bema 66. 

Produkty używane do przygotowywania potraw zawierają alergeny. Opis alergenów znajduje się pod jadłospisem. 

 

 

DATA

T   R   E   Ś   Ć

 

ALERGENY

 Poniedziałek

03.11.2025

Zupa grochowa (300ml), pierogi leniwe z sosem jogurtowym (210g), kompot owocowy (150ml)

 

1,3,7,9

Wtorek

04.11.2025

Zupa chrzanowa z jajkiem (300ml), stek wieprzowy z cebulką (90g), ziemniaki (150g), surówka z buraków (90g), sok kartonik (200ml)

 

1,3,7,9

Środa

05.11.2025

Barszcz z makaronem (300ml), gołąbki bez zawijania w sosie (170g), ziemniaki (200g), kompot owocowy (150ml), ciastko owsiane ( 1szt)

 

1,5,6,9,10

Czwartek

06.11.2025

Krupnik jaglany (300ml), gulasz z indyka (90g+sos), kasza mieszana (200g), sałata lodowa vinegret z żurawiną (90g),herbata z miodem (150ml), owoc

 

1,5,9,10

Piątek

07.11.2025

Zupa hiszpańska z makaronem (300ml), panierowane filety rybne z pieca (90g), ziemniaki (200g), surówka z kiszonej kapusty (90g), woda z cytryną i miodem (150ml

 

1,3,4,5,6,8,9,11

 

 

 

 

 

Poniedziałek

10.11.2025

 

Dzień wolny od zajęć dydaktycznych

 

 

Wtorek

11.11.2025

Święto Niepodległości

 

 

Środa

12.11.2025

Zupa owocowa z makaronem (300ml), pieczone podudzie z kurczaka (90g), ziemniaki (200g), mizeria (90g), herbata z cytryną (250ml)

 

1,3,6,7,9,10

Czwartek

13.11.2025

Zupa z białej fasoli (300ml), pieczeń wieprzowa (90g+sos), kasza bulgur (150g), ogórek kiszony (90g), herbata miętowa z miodem (150ml), owoc

 

1,3,7,9

Piątek

14.11.2025

Zupa pieczarkowa z makaronem (300ml), steki rybne (90g), ziemniaki (200g), surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem (90g), jogurt pitny (250ml)

 

1,3,4,7,9

 


 Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.
Do przygotowania posiłków używane są min. przyprawy:

Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma. curry,
lubczyk, pieprz cytrynowy
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.

 

Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji

ALERGENY

OZNACZENIE ALERGENÓW

ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten

1

 chlebpng [87x65]

pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach - kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek

Skorupiaki

2

krabpng [63x44] 

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.

Jaja

3

jajkapng [91x56] 

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara

Ryby

4

 rybypng [74x51]

ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.

Orzeszki ziemne

5

orzechypng [67x44] 

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Soja

6

 sojapng [58x58]

znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.

Mleko

7

mlekopng [79x76]

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.

Orzechy

8

orzechy2png [71x49] 

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Seler

9

selerpng [56x53] 

może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.

Gorczyca

10

gorczycapng [82x56] 

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.

Ziarna sezamu

11

sezampng [78x52] 

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.

Dwutlenek siarki

12

 dwutlenek_siarkipng [65x82]

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).

Łubin

13

 lubinpng [70x57]

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.

Mięczaki, małże

14

skorupiakipng [78x59] 

małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.