JADŁOSPIS
![imagesjpg [278x300] imagesjpg [278x300]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/images.jpg) 
   
![images_14jpg [300x300] images_14jpg [300x300]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/images_14.jpg) Uwaga!
Uwaga!
Obiady są wydawane do godziny 16.00 w budynku przy ul. Bema 66. 
Produkty używane do przygotowywania potraw zawierają alergeny. Opis alergenów znajduje się pod jadłospisem.
| DATA | T R E Ś Ć | ALERGENY | |
| Poniedziałek 03.11.2025 | Zupa grochowa (300ml), pierogi leniwe z sosem jogurtowym (210g), kompot owocowy (150ml) | 
 | 1,3,7,9 | 
| Wtorek 04.11.2025 | Zupa chrzanowa z jajkiem (300ml), stek wieprzowy z cebulką (90g), ziemniaki (150g), surówka z buraków (90g), sok kartonik (200ml) | 
 | 1,3,7,9 | 
| Środa 05.11.2025 | Barszcz z makaronem (300ml), gołąbki bez zawijania w sosie (170g), ziemniaki (200g), kompot owocowy (150ml), ciastko owsiane ( 1szt) | 
 | 1,5,6,9,10 | 
| Czwartek 06.11.2025 | Krupnik jaglany (300ml), gulasz z indyka (90g+sos), kasza mieszana (200g), sałata lodowa vinegret z żurawiną (90g),herbata z miodem (150ml), owoc | 
 | 1,5,9,10 | 
| Piątek 07.11.2025 | Zupa hiszpańska z makaronem (300ml), panierowane filety rybne z pieca (90g), ziemniaki (200g), surówka z kiszonej kapusty (90g), woda z cytryną i miodem (150ml | 
 | 1,3,4,5,6,8,9,11 | 
| 
 | 
 | 
 | 
 | 
| 
 Poniedziałek 10.11.2025 
 | Dzień wolny od zajęć dydaktycznych | 
 | 
 | 
| Wtorek 11.11.2025 | Święto Niepodległości | 
 | 
 | 
| Środa 12.11.2025 | Zupa owocowa z makaronem (300ml), pieczone podudzie z kurczaka (90g), ziemniaki (200g), mizeria (90g), herbata z cytryną (250ml) | 
 | 1,3,6,7,9,10 | 
| Czwartek 13.11.2025 | Zupa z białej fasoli (300ml), pieczeń wieprzowa (90g+sos), kasza bulgur (150g), ogórek kiszony (90g), herbata miętowa z miodem (150ml), owoc | 
 | 1,3,7,9 | 
| Piątek 14.11.2025 | Zupa pieczarkowa z makaronem (300ml), steki rybne (90g), ziemniaki (200g), surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i ogórkiem (90g), jogurt pitny (250ml) | 
 | 1,3,4,7,9 | 
 Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.
Do przygotowania posiłków używane są min. przyprawy:
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma. curry,
lubczyk, pieprz cytrynowy
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.
| Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji | |||
| ALERGENY | OZNACZENIE ALERGENÓW | ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE | |
| Zboża zawierające gluten | 1 | ![chlebpng [87x65] chlebpng [87x65]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/chleb.png) | pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach - kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek | 
| Skorupiaki | 2 | ![krabpng [63x44] krabpng [63x44]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/krab.png)  | skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach. | 
| Jaja | 3 | ![jajkapng [91x56] jajkapng [91x56]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/jajka.png)  | najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara | 
| Ryby | 4 | ![rybypng [74x51] rybypng [74x51]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/ryby.png) | ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy. | 
| Orzeszki ziemne | 5 | ![orzechypng [67x44] orzechypng [67x44]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/orzechy.png)  | znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych. | 
| Soja | 6 | ![sojapng [58x58] sojapng [58x58]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/soja.png) | znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego. | 
| Mleko | 7 | ![mlekopng [79x76] mlekopng [79x76]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/mleko.png) | najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia. Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów. | 
| Orzechy | 8 | ![orzechy2png [71x49] orzechy2png [71x49]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/orzechy2.png)  | występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach, czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych. | 
| Seler | 9 | ![selerpng [56x53] selerpng [56x53]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/seler.png)  | może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach. | 
| Gorczyca | 10 | ![gorczycapng [82x56] gorczycapng [82x56]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/gorczyca.png)  | przyprawa stosowana w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup. | 
| Ziarna sezamu | 11 | ![sezampng [78x52] sezampng [78x52]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/sezam.png)  | główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach. | 
| Dwutlenek siarki | 12 | ![dwutlenek_siarkipng [65x82] dwutlenek_siarkipng [65x82]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/dwutlenek_siarki.png) | dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały). | 
| Łubin | 13 | ![lubinpng [70x57] lubinpng [70x57]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/lubin.png) | łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców. | 
| Mięczaki, małże | 14 | ![skorupiakipng [78x59] skorupiakipng [78x59]](https://cms-v1-files.superszkolna.pl/sites/432/cms/szablony/51621/zdjecia/orign/skorupiaki.png)  | małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego. | 
 
                      